24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορές αλλά όχι αυτοδυναμία

Υπεροχή της Ν.Δ., δείχνουν οι περισσότερες από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από τις αρχές της βδομάδας για λογαριασμό των κομματικών (και όχι μόνον) επιτελείων. Από τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, η διαφορά που χωρίζει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, κινείται λίγο πάνω από το 2%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες μεταβολές σε σχέση με τα ευρήματα που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησής τους.
Όπως αναφέρουν στον Κυριακάτικο τύπο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, τα ποσοστά της Ν.Δ., όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, κινούνται από 26% έως 29,5%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ από 23 έως 26%. Την τελευταία βδομάδα οι τάσεις του εκλογικού σώματος φαίνεται να ευνοούν τη Ν.Δ. «Από τη στιγμή που μπήκε συγκεκριμένη ατζέντα, ο κόσμος έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ξεκάθαρα την επιλογή του» αναφέρουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κριτήρια με τα οποία κάνουν την επιλογή τους οι ερωτηθέντες.
Πέραν της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη των υπολοίπων κομμάτων διαμορφώνεται πάνω – κάτω ως εξής.
Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 9 και 12%,
οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» από 6 έως 7%,
η «ΔΗΜ.ΑΡ» από 4 έως 5,5%,
η «Χρυσή Αυγή» από 4,1 έως 6%,
το ΚΚΕ από 3 έως 4%,
οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται κοντά στο 1,5% και
ο σχηματισμός των Μάνου – Τζήμερου, μετά δυσκολίες ξεπερνά το 1%.
Καταλυτικός παράγοντας Β’ Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής
Καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, που παραλαμβάνουν τα επιτελεία των κομμάτων, αναμένεται να παίξει η συμπεριφορά των εκλογέων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περιφέρειες, όπως η Β’ Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής (πρώην υπόλοιπο) δείχνει να το αντιμετωπίζει η Ν.Δ. Και, αυτό συμβαίνει, γιατί στις εν λόγω εκλογικές δεξαμενές εξακολουθεί να υπάρχει έντονο αντιμνημονιακό «στοιχείο».
Αυτό σε μεγάλο βαθμό ευνοεί (και) τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως για παράδειγμα τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, την «Δημοκρατική Αριστερά», αλλά και την «Χρυσή Αυγή». Είναι ενδεικτικό, ότι στην Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, η Ν.Δ., εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τα δεξιά της. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, βρίσκεται (πλέον) στην 6η θέση. Με δεδομένο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δέκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είναι λογικό να πέφτει το βάρος των κομματικών επιτελείων στις μεγάλες περιφέρειες, που ουσιαστικά θα γείρουν την πλάστιγγα, διαμορφώνοντας και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

| Copyright © 2013 KYPARISSIANEWS.COM Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ