RADIO 936

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Αρχαία Ολυμπία: Υπέγραψαν την συμφωνία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο ναό της Ήρας

Την ιερή συμφωνία της αρχαιότητας, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, συνυπέγραψαν οι Δήμαρχοι Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, σε μια λαμπρή και ιστορικής σημασίας εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, μπροστά στον Ναό της Ήρας, μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
   Οι τρεις δήμαρχοι, εμπνεόμενοι από τους σεβαστούς προγόνους μας και ακολουθώντας το παράδειγμα του Κλεοσθένη, του Ίφιτου και του Λυκούργου, ανανέωσαν συμβολικά, μετά από χιλιάδες χρόνια, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στον τόπο που η αρχαία μυθολογία και παράδοση συναντούν τη σύγχρονη ιστορία. Αυτή η πρωτοβουλία, έγινε παρουσία εξεχόντων εκπροσώπων φορέων και οργανισμών της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας κοινότητας και του Ολυμπιακού Κινήματος – που συνυπέγραψαν την διακήρυξη.
   Στην έναρξη της εκδήλωσης – τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Ολυμπιακών Θεμάτων Ρόη Αντωνοπούλου, ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους στα ιερά χώματα που γέννησαν τα Ολυμπιακά ιδεώδη της ανθρωπότητας, τα οποία «…όλοι οφείλουμε να τα υπηρετήσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους», είπε χαρακτηριστικά. Και σημείωσε, για την Ολυμπιακή Εκεχειρία «…Ξεκινάμε από εδώ, όλοι  μαζί, μια μεγάλη προσπάθεια, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, και ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή ενός παγκόσμιου κινήματος για την Εκεχειρία, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».
   Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Κωνσταντίνος Φίλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων «…σήμερα, από τον ιερό Ναό της Ήρας, στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, για την αναγκαιότητα τήρησης της παύσης των εχθροπραξιών, πριν, κατά τη διάρκεια και έως 7 ημέρες μετά το πέραν των Παρολυμπιακών Αγώνων του Ρίο….Η σημερινή διακήρυξη, υπογραμμίζει την ανάγκη να επεκτείνουμε τον διάλογο, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τις κοινωνίες. Ως Οικουμενική έννοια, η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να ακουμπήσει τις καρδιές των ανθρώπων. Η πραγματική πρόκληση είναι να κερδίσει το μυαλό τους…».
Να παύσει κάθε εχθροπραξία…
   Η υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με αφορμή την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016», είχε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό – επίκαιρο χαρακτήρα. Σύμφωνα με την διακήρυξη, το κείμενο της οποίας ανάγνωσε ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι υπογράφοντες, ζητούν «…να κρατηθούν τα χέρια μακριά από τα όπλα και να παύσει κάθε εχθροπραξία ανά την υφήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, από την έβδομη ημέρα πριν την έναρξη των ΧΧΧΙ Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και μέχρι την έβδομη μέρα μετά τη λήξη των Θερινών Παρολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπως καταγράφηκε με το Ψήφισμα της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ειρήνη και τη Συμφιλίωση των λαών να επικρατήσουν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου