RADIO 936

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Τα αιτήματα των φοιτητών

Από τον φοιτητικό σύλλογο του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετά από απόφαση που πάρθηκε στην Γενική Συνέλευση της Τετάρτης 13 Απριλίου 2016.
Αντίγραφο του κειμένου αυτού διαθέτει και ο Πρύτανης Κωνσταντίνος  Μασσέλος στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 με εκπροσώπους των τμημάτων Νοσηλευτικής, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Οικονομικών επιστημών.
Συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην σχολή μας:
- Το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει φτάσει στο απροχώρητο με την σχολή μας να μετατρέπεται μέρα με την μέρα σε σκουπιδότοπο.
- Η βιβλιοθήκη, που λόγω ανεπαρκούς προσωπικού ανέκαθεν υπολειτουργούσε, μένοντας ανοιχτή μόνο μέχρι μεσημεριανές ώρες, παραμένει κλειστή σχεδόν 4 μήνες. Μάλιστα έχει προκύψει ζήτημα με την δήλωση συγγραμμάτων σε φοιτητές που έχουν έχουν δανειστεί βιβλία και λόγω της κτάστασης δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Η απάντηση από τον Εύδοξο ήταν να τα στείλουν σε κάποια βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου με δικά τους έξοδα!
- Όσον αφορά την σίτιση, που εδώ και χρόνια έχει περάσει στα χέρια ιδιώτη, το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών , ακόμη και άτομα που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, αναγκάζονται να πληρώνουν 2,40 το κάθε γεύμα, ενώ φέτος υπήρξε επιπλέον μείωση των δικαιούχων κατά 20 άτομα ως αποτέλεσμα της μείωσης των προβλεπόμενων δαπανών και της μετακύλισης της αύξησης του ΦΠΑ στις πλάτες μας.
- Για την στέγαση ούτε λόγος, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο για τους φοιτητές στην Τρίπολη. Τα 17 δωμάτια για τα οποία προκήρυξαν διαγωνισμό σε ξενοδοχεία και όπου μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, είναι κοροϊδία, αφού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος.
- Επιπλέον σε αυτά είναι το κόστος της μετακίνησης, ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από μαθήματα επιλογής να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τέλος η ασφάλιση των φοιτητών αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο…
Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία , είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την σημερινή και έχει οδηγήσει στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας. Χαρακτηριστικά έχουν μειώσει τα τελευταία 5 χρόνια κατά 80% τους ετήσιους προϋπολογισμούς για τα ιδρύματα ενώ έχουν ήδη «κουρέψει» 2 φορές τα αποθεματικά των σχολών.
Είναι η πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών για να χαριστεί στους δανειστές, στους Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες, η ίδια πολιτική που φορτώνει ολοένα και περισσότερα βάρη στις πλάτες των γονιών μας, που μας οδηγεί στην ανεργία, την αβεβαιότητα, την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία.
Είναι η πολιτική που επιδιώκει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε χρυσορυχεία για τις επιχειρήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο. Για αυτό με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης, προσανατολίζουν τα ιδρύματα στην αναζήτηση χορηγών, υποτάσσοντας το περιεχόμενο των σπουδών μας, τις υποδομές και την έρευνα στις ορέξεις των διαφόρων επενδυτών. Για αυτό παραχωρούν σε ιδιώτες μια-μία διάφορες πλευρές της λειτουργίας ( π.χ. φύλαξη, καθαριότητα ) και της φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου φορτώνοντας το βάρος στις πλάτες μας. Μετατρέπουν τους φοιτητές σε πελάτες και τις σπουδές μας σε πανάκριβο εμπόρευμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου